26. jún 2024
Facebook
utorok, 18 jún 2024 19:00

Sudcovská iniciatíva ZOJ apeluje na verejných činiteľov, aby rešpektovali výkon súdnej moci

Written by 
Rate this item
(0 votes)

18.6.2024 (SITA.sk) - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) apeluje na verejných činiteľov, aby rešpektovali výkon súdnej moci a neznižovali svojimi výrokmi dôveru verejnosti a rešpekt k súdom.

„Kamarátsky rozsudok“

ZOJ im tiež pripomenula jednomyseľne prijaté uznesenie NR SR z 21. mája tohto roka, v ktorom sa poslanci parlamentu uzniesli na nešírení nenávisti voči legitímne zvoleným ústavným činiteľom a verejne činným osobám. „Tvrdenia vysokého funkcionára vlády, že konkrétny sudca rozhodol o veci na základe dohody s kamarátom a že šlo o vybavenú vec, vystavujú tohto sudcu hnevu a nenávisti občanov. Bez dôkazov a príslušného rozhodnutia kompetentného orgánu," uviedla hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková. Ide o reakciu na utorkovú tlačovú besedu na Úrade vlády SR, v rámci ktorej sa minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) vyjadroval v prítomnosti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) na adresu sudcu Mestského súdu Bratislava IV. Michala Kubiša v súvislosti s nariadením neodkladného opatrenia, ktorým dočasne vrátil do funkcie policajného viceprezidenta Branka Kissa. Kaliňák používal výrazy ako „niekto tu zjavne vydal kamarátsky rozsudok“ a „neznášam rozsudky takto vybavované“. Danému sudcovi podľa ZOJ nepriamo pohrozil disciplinárnym konaním.

Spochybnené rozhodnutie

Sudcovská iniciatíva tiež spomenula, že vlani v novembri sa vymedzovali voči kritike toho istého sudcu a toho istého rozhodnutia zo strany ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS). „Minister vnútra vtedy spochybnil rozhodnutie sudcu tvrdením, že na jeho vydanie sudca nemal kompetenciu a mohol sa dopustiť aj trestného činu ohýbania práva. Vyjadril presvedčenie, že minister spravodlivosti zváži disciplinárne stíhanie sudcu. Súčasne spochybnil aj nezaujatosť sudcu len z dôvodu, že kedysi bol spolužiakom advokáta Kubinu, zastupujúceho v konaní Branka Kissa," pripomína Javorčíková. Šéf rezotu vnútra sa za to neskôr verejne ospravedlnil.

Viac k témam: Justícia, Kritika, Minister spravodlivosti SR, Minister životného prostredia SR, podpredseda vlády, policajný viceprezident, ZOJ Združenie sudcov Za otvorenú justíciu
Zdroj: SITA.sk - Sudcovská iniciatíva ZOJ apeluje na verejných činiteľov, aby rešpektovali výkon súdnej moci © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 33 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner